Uitdaging 1

Hoe bouw ik een uitstekend contentteam?

Wanneer een bedrijf klaar is met zijn contentmarketingplan, kan het starten met contentcreatie. Daar kan je niet losjes mee omspringen als je weet dat gemiddeld 26% van het marketingbudget naar content marketing gaat (Hubspot, 2021). Een van de eerste uitdagingen waarmee je geconfronteerd wordt, is dan ook: wie gaat al deze content maken?

Onze experten?

Vaak zoeken bedrijven eerst intern naar experten die het onderwerp tot in de puntjes beheersen. ‘Niemand kent ons bedrijf en onze diensten beter dan wijzelf’, is vaak de gedachte. En dat is ook zo. Alleen zijn die specialisten vaak geen goede contentcreators, laat staan dat ze voldoende tijd en zin hebben om content te maken. Hoewel ze expert zijn in hun domein, zal het hen sowieso veel tijd vragen om teksten te schrijven. En laat dat nu net iets zijn wat de experten absoluut niet over hebben. Stel dat ze toch een artikel schrijven, dan is de kans groot dat de tekst niet vlot leest of niet geschreven is voor de doelgroep. En wat doe je als je ook videocontent of bijhorende social media posts wil maken? En wat met de SEO in je content, want onderzoek gaf aan dat 57% van de B2B marketeers vermelden dat dit hun meest krachtige marketingtool is. Zoekmachines zorgen namelijk voor 10 keer meer traffic naar je bedrijfswebsite dan andere marketingkanalen. (Intergrowth, 2022). Gaan die interne specialisten dit ook doen? Het zou zonde zijn als je groeikansen links moet laten liggen omdat je niet investeert in externe krachten.

Het is duidelijk dat zij dit er niet allemaal bij kunnen nemen. Heel vaak heeft een bedrijf dus wel specialisten in huis die een uitgebreide kennis hebben van de diensten en producten, maar geen goede contentcreators. Contentcreatie is dan ook niet voor niets een vak op zich.

Duik regelmatig in de data en probeer die goed te analyseren. Welke content werkt, welke niet? Destilleer uit je data-inzichten de volgende stappen.

Intern of extern team?

Intern

Wanneer je beslist om een contentcreator aan te werven, zijn er nog heel wat uitdagingen. Vaak zal het immers niet volstaan om één contentcreator aan te nemen, die vanaf dan alle content maakt. Want wie zal de content vertalen? Wie zet die online? Wie doet de keyword analyse en volgt die verder op? Wie duikt in de data om te kijken of de content wel goed scoort? Wie onderhoudt de social media om de content onder de aandacht te brengen? Enzovoort. Het idee is vaak dat die ene contentcreator dat allemaal zal doen. Maar je voelt denk ik zelf al aan dat deze persoon snel overbevraagd zal zijn. Het kan dan ook bijna niet anders dat hij op een goede dag beslist om een andere job te zoeken wegens overwerkt. Op dat moment zit je niet alleen met het probleem dat je iemand nieuw moet zoeken, alle opgedane kennis is ook opeens weg uit het bedrijf. En zelfs als die persoon toch in het bedrijf blijft, dan zit je nog steeds met het probleem dat de contentproductie beperkt zal zijn in volume. Door de hoge werkdruk zal ook de kwaliteit van de content daaronder lijden.

Voordelen intern:

  • Werkt dedicated voor je bedrijf
  • Altijd en meteen inzetbaar
  • Opvolging van hun voortgang is gemakkelijker
  • Lagere rekruteringskost

Nadelen intern:

  1. Kan niet ingezet worden voor alle onderdelen van de contentproductie
  2. Beheert maar content in 1 taal
  3. Krijgt vaak een overload aan taken, waardoor de kans stijgt op demotivatie of onvoldoende kwalite

Extern

Een andere mogelijkheid is om een team van freelancers te bouwen. Liefst een zo breed mogelijk team, zodat je altijd de juiste expertise kan inzetten wanneer je die nodig hebt. Zo kan de ene contentcreator heel goed zijn in SEO terwijl de andere vijf talen kan spreken. Het is dan louter een kwestie van een gespecialiseerde freelancer te vinden die jou kan ondersteunen in jouw specifieke contentnoden.  Bovendien spaar je nog eens tijd en geld uit omdat je niet telkens je eigen team moet opleiden. Het is dan ook geen toeval dat meer dan de helft van de bedrijven in de B2B-sector hun contentcreatie outsourcen (CMI, 2019). De vraag is alleen: hoe vind je die?

Er bestaan heel wat platformen waar je vlot freelancers kan vinden. Alleen zijn er ook hier een aantal valkuilen waar je rekening mee moet houden. Hoe weet je of de freelancer voldoende goed is? Hoe weet je of hij of zij voldoende tijd zal maken voor jou en voldoende kennis heeft van jouw vakgebied? Goede freelancers zijn vaak druk bezet en hebben ook andere klanten. En heb je hooggespecialiseerde freelancers nodig, dan mag je al gelukkig zijn dat ze voor jou willen werken. Bovendien zijn freelancers vaak duurder per contentitem dan iemand die je in dienst neemt, al kan de kwaliteit dan ook beter zijn.

Freelancers

Voordelen:

  • Je werkt samen met experten
  • Ze zijn flexibel en zijn niet gebonden aan kantooruren
  • Representeren innovatie en vernieuwing
  • Lagere opleidingskost
  • Goedkopere optie als je slechts af en toe content nodig hebt

Nadelen:

  1. Ze zijn moeilijk te vinden
  2. Ze voelen zich vaak niet verbonden met je bedrijf
  3. Ze zijn vaak duurder

Omdat geen van beide systemen ideaal is, wordt er vaak voor een mix gekozen. Het bedrijf trekt een contentcreator aan die op zijn beurt het productieproces met de freelancers aanstuurt. Ook hier zijn er een aantal valkuilen. Contentcreators willen vooral content maken, geen freelancers aansturen. Contentcreators hebben vaak ook niet de skills om zulke teams goed aan te sturen. De kans op contentchaos is hier dan ook niet onbestaande.

Tot slot bestaat de mogelijkheid om samen te werken met een agentschap dat gespecialiseerd is in contentcreatie. Op die manier leg je heel wat werk bij hen neer, kan je jouw intern team klein houden en werk je altijd samen met specialisten. Bovendien is het agentschap ook het ‘geheugen’ van de communicatie. Ook al vertrekken er medewerkers bij het agentschap, de historiek wordt bewaard en doorgegeven aan nieuwe medewerkers bij het agentschap.

Combinatie intern & extern:

Voordelen:

  • Een gespecialiseerd agentschap biedt de zekerheid, kennis en ervaring je nodig hebt
  • Kennis wordt ook doorgegeven wat weer een zorg minder voor jou is.
  • Een gespecialiseerd contentagentschap werkt vaak in verschillende talen, en kan vaak verschillende mediatypes aan (geschreven, audiovisueel, audio, …)

Nadelen:

  1. Agentschappen vragen ook tijd om mee te overleggen
  2. Agentschappen zijn duurder dan rechtstreeks werken met freelancers. Goede afspraken maken is dan ook de boodschap.