Hoe krijg ik vlot inzicht in hoe de content presteert?
Content wordt niet zomaar gemaakt. De reden waarom bedrijven content maken, zijn divers: meer bereik, meer leads, thought leadership… Nog nooit was goede content zo belangrijk als vandaag, maar content maken kost tijd en geld. Het is dan ook belangrijk om te kijken naar de resultaten van de contentproductie. Dat is niet altijd evident, want uit Brits onderzoek blijkt dat 33% van de communicatiemanagers een gebrek aan contentanalyse ervaart omdat ze er niet de tools of skills voor hebben (The Pulse Business, 2019).
Budget
Content maken kost geld. Wanneer je veel content maakt, bestaat de kans dat je het budgetoverzicht verliest. Zeker wanneer er veel partijen betrokken zijn bij je contentproductie. Vraag daarom aan je agentschap of leveranciers om zo transparant mogelijk te werken en je minstens één keer per maand een budgetstatus te bezorgen. Maak ook goede afspraken voor je start met het maken van content. Niets is zo vervelend als onvoorziene kosten of projecten die financieel helemaal anders uitdraaien dan verwacht. En durf ook wat te negotiëren met je leveranciers, zeker wanneer je veel content wil maken. Let hier wel op dat je hen voldoende marge gunt, zodat ze gemotiveerd blijven om voor jou te werken. Goede contentcreators zijn niet dik gezaaid, je mag al blij zijn dat ze voor jouw merk willen werken.
Data
Er zijn heel wat mogelijkheden om inzicht te krijgen in hoe je content presteert. Hoeveel bezoekers heeft een social post gehad? Hoeveel mensen hebben een blogpost gelezen? …
De meeste contentmarketeers hebben vandaag verschillende tools die hen de nodige data-inzichten geven. Maar vaak moeten ze verschillende tools raadplegen om alle data te verzamelen die ze nodig hebben. De meeste tools zijn bovendien complex en niet eenvoudig om te personaliseren. Daarom eindigen de data-inzichten vaak in verschillende dashboards, Powerpoints of Excel-documenten. Het zou handig zijn om alle data van hoe je content presteert binnen één tool te hebben.