Uitdaging 2

Hoe valideer ik mijn content?

Nu we een contentteam hebben, komt de content vlot binnen. Maar die content moet uiteraard inhoudelijk correct zijn, zodat je jouw thought leadership als bedrijf kan etaleren. Bovendien kan het zijn dat bepaalde gevoeligheden niet zomaar gecommuniceerd mogen worden.
Vooraleer je de content publiceert, krijg je dus best groen licht van de experten binnen het bedrijf. Dat kunnen productexperten zijn die checken of de content inhoudelijk correct is. Of juridische experten, die nakijken of alles juridisch in orde is. Hier vind je een artikel dat aangeeft welke juridische kwesties contentmarketeers zeker moeten weten. Vaak moeten verschillende personen de content dus intern valideren vooraleer je die kan publiceren.

Maar hebben zij wel zin en tijd om dat te doen? Onze ervaring leert dat ze misschien wel kritisch zullen zijn op wat ze te lezen krijgen, maar dat ze wel vaak sterk gemotiveerd zijn om hieraan mee te werken. Maar als je ze wil overtuigen, is het wel belangrijk om hen goed uit te leggen waarom je dit als bedrijf doet, wat je hoopt te bereiken en waarom je daarbij hun expertise nodig hebt. Als je dit goed communiceert, zal een expert zich meestal vereerd voelen. Neem dus voldoende tijd om dit toe te lichten. Dat kan door een call of een kleine meeting op te zetten om de expert uit te leggen waarover het gaat en waarom het belangrijk is dat hij of zij hieraan meewerkt.

Eenmaal de expert bereid is om hieraan mee te werken, kan je de content per mail opzenden. Geef altijd een duidelijke deadline mee tegen wanneer je zijn feedback of goedkeuring nodig hebt. En bedank de expert nog eens expliciet voor zijn medewerking.

In het beste geval respecteert de expert die deadline en krijg je de feedback op tijd terug. Vaak zijn experten echter zo druk bezig, dat zelfs het nalezen van een tekst ergens in hun drukke agenda moet passen.

Dus stuur je via mail een reminder. Uiteindelijk reageert de expert, en wanneer je het document opent, zie je meer rood dan blauw staan. De expert heeft zich laten gaan en de job wel heel sterk ter harte genomen.

Een deel van de feedback kan je zelf oplossen, en ander deel zal je moeten mailen naar de redacteur in kwestie. Daarna is het opnieuw wachten geblazen. Nadat de redacteur de reworks heeft gedaan, vraag je nog eens aan de expert of alles nu oké is. Als dat zo is, moet de copy nog nagelezen worden op schrijffouten en vertaald worden. Ook die vertaling moet je laten nalezen. Zoals je merkt, gaat je mailbox al snel vol zitten met slechts één contentstuk. Bovendien bestaat de kans dat je snel het overzicht verliest: wat was nu weer de laatste versie? Wat dan als je vijf contentstukken per maand wil maken? Je mailbox ontploft en de verschillende versies lopen elkaar voor de voeten. Ook hier loert contentchaos dus om de hoek.

Ten slotte moet je het ook niet altijd het wiel opnieuw uitvinden. Als content eerder goed gewerkt heeft, is de kans groot dat het de tweede keer ook goed zal scoren. Hubspot ontdekte bijvoorbeeld dat het bijwerken en optimaliseren van oude berichten het dubbele aantal maandelijkse leads opleverde. Daarom is een goed overzicht cruciaal, want zo weet je te allen tijde welke content het goed doet.

Valideren:

  • Ga na welke specialisten je nodig hebt
  • Probeer hen te motiveren om mee te werken, neem hier voldoende tijd voor
  • Schrik niet van veel feedback, maar train je team ook in het geven van goede feedback
  • Bedank hen voor de medewerking
  • Als je veel content en veel specialisten hebt, is het handig om software te gebruiken om het overzicht te houden